Szülő Coaching

Szülőnek lenni nem mindig egyszerű. Sőt, néha elég nagy kihívás! A szülő coachként abban tudok segíteni, hogy közösen megtaláljuk azokat az utakat, amelyek a legeredményesebbek és legcélravezetőbbek. A mai világban óriási szükség van a szülők, a család védő erejére a gyermek életében. Ezt halljuk gyakorta. Szeresd a gyermeked, fegyelmezd, korlátozd, neveld az életre, biztasd, tanítsd önállóságra. Csináld ezt, csináld azt, hogy tökéletes szülő legyél. Pedig nem a tökéletesre, hanem az elég jóra kell törekedni. A tökéletességre való igyekezetünk szorongóvá tehet minket. Könyvek garmada áll már rendelkezésünkre ezekben a témákban. Több is található belőle házi könyvtárunkban. Egyik oldalról nagyszerű, a másik oldalról bizonytalanságot ébreszthet. A nevelés sokunkat foglalkoztat. Hogyan legyünk tökéletes szülők, nagyszülők, hogyan neveljünk tökéletes gyereket? Vajon elég jól csinálom? Pedig a lényeg nem a tökéletességre való törekvésben van, hanem az elég jóban. Legyünk elég jó szülők, nagyszülők. A nevelésnek akárcsak a körülöttünk alakuló világnak mindig változásra van szüksége. Minden gyermekhez más út vezet, hiszen nincs két egyforma személyiség. Viszont a nevelésnek is, mint mindennek vannak bizonyos esszenciái, hogy elég jó szülőkké váljunk.
Szülő-gyermek kapcsolat
Az első egység, ami életünk végéig kihat a családi fészekből hozott mintáink. Ahogyan szocializálódtunk a családban, ahogyan szerettek, neveltek, dicsértek, jutalmaztak, büntettek, amit hallottunk, láttunk, tapasztaltunk vagy „csak” éreztünk. Amit kaptunk és amit nem kaptunk érzelmileg, értelmileg, testileg életre szóló bevésődések.
A harmonikus szülő-gyermek kapcsolat lelki védőháló a felnőttséghez vezető úton és azon is túl.
A gyermekeink fejlődése során, mindig újabb kihívásokkal nézünk szembe. Sokszor abba a hibába esünk, hogy a mi meg nem valósított álmainkat szeretnénk, ha gyermekünk valóra váltaná. Legtöbbször ez nem tudatos, sokszor észre sem vesszük.
Gyakran mondjuk, hogy „én nem fogom úgy nevelni a gyermekeimet, ahogy engem neveltek” s egy szép napon aztán azokat a szavakat, mondatokat halljuk viszont magunktól, amiket nekünk mondtak szüleink. A gyermekeink nevelésekor gyakran élünk át bizonytalanságot, hogy jól csináljuk-e. Ezt a bizonytalanságot megérzik, mert igen jó radarral rendelkeznek és ez által ők is bizonytalanná válnak.

Hogyan segíthet a szülő coaching a szülő-gyermek problémák, elakadások megoldásában?

  • Az ülések során fontos, hogy nyitott legyen, köteleződj el a probléma megoldásában.
  • Feltárjuk milyen nehézségek, zavarok állnak fenn a gyermek-szülő kapcsolatban.
  • Melyek azok a kétségek, bizonytalanságok melyek nyugtalanítanak.
  • Esetleg milyen hiedelmek befolyásolnak gyermekeddel való kapcsolatodban.
  • Egy közös útra indulunk, ahol a megoldásokra Te fogsz rájönni, saját erősségeid révén, támogató kérdések segítségével.